6 tips om in vakantie-modus te blijven nadat je terugkomt van vakantie

De volgende tips zorgen ervoor dat je de stress weghoudt en het vakantiegevoel tijdens het werken gewoon met je meedraagt.


Heerlijk opgeladen in de vakantie, nu weer begonnen met werk. Hou dat relaxte en energieke gevoel erin door te zorgen dat je jouw projecten afkrijgt en op tijd naar huis kunt. De volgende tips zorgen ervoor dat je de stress weghoudt en het vakantiegevoel tijdens het werken gewoon met je meedraagt.

Sta vroeg op 

Oké, dat is waarschijnlijk niet iets wat je veel deed in je vakantie, vroeg opstaan. Toch is dat een super tip. Door vroeg op te staan begint je dag niet met een gejaagd gevoel. Je kunt rustig koffie drinken, de krant of dat artikel lezen of zelfs nog sporten. Het is ook nog veel rustiger op de weg.  
Aangekomen op je werkplek ben je veel van je collega’s voor waardoor je rustig en zonder te worden gestoord je eerste taak kan beginnen én afmaken. Als je dan zelfs dat klusje doet waar je het meest tegen opziet, dan is die dag al vroeg een doorslaand succes. En met zo’n goed gevoel, wordt elke volgende taak makkelijker. 

Jouw werk is je topprioriteit 

Nee zeggen tegen collega’s voelt niet collegiaal. Toch is het heel belangrijk dat je jouw tijd goed indeelt en bewaakt. Laat je planning niet spaak lopen door een probleem van een ander. 

Want het is niet lastig om het druk te hebben. Het is moeilijk om af te krijgen wat belangrijk is voor jou. Om die resultaten te behalen die belangrijk zijn voor jou. Zorg dat je focus daarop ligt. En verlies je niet in het helemaal perfect maken van kleine onderdelen. Werk eerst aan de grote lijn, begin dan met de afwerking. Verlies je ook niet in perfectionisme. Vaak is 80 procent al voldoende om iets goed af te ronden. Begin je soms ook aan dingen of verlies je jezelf echt in het uitwerken op microniveau om niet te hoeven beginnen aan die echt belangrijke zaken? 

Focus op een taak/dossier 

Multitasking kan niemand goed. Doe het vooral niet: focus je op een ding en werk daaraan. Rond dat (gedeelte) af en begin met iets anders.  
Doe je belangrijkste werk in de tijd waarin je het beste werkt (vaak aan het begin van de dag,) 

Nog een keer de cijfers: Multitasking verlaagt je IQ en vermindert de kwaliteit van uitvoering. Dus doe jij liever 3 dingen vrij slecht, dan eentje waar je trots op bent? 

Plan pauzes in 

Tijdwinst behaal je door pauzes in te plannen. Huhh, dat klinkt tegennatuurlijk... Toch is het zo: energiek werken betekent ook rustmomenten nemen. Langer dan 90 minuten achter elkaar aan een project werken zou ik sowieso niet aanbevelen, maar plan na zo’n tijd werken echt even een break. Om je hersens even rust te geven, zo geef je jouw interne computer even tijd om te resetten.  

Als je tijdens deze onderbreking ook even beweegt, loopt of in elk geval even gaat staan, werkt ie nog veel beter. Eet of drink wat, liefst iets gezonds, maar koffie mag natuurlijk ook. Doe ook echt even wat anders, iets sociaals of ontspannends. Na zo’n break kun je opgeladen weer aan de slag. 

Maak van sleuteltaken gewoontes 

Ik schrijf veel. Schrijven is een reguliere taak van mij, waardoor ik het ook vaak doe. Omdat ik het zo vaak doe, vind ik het ook niet meer zo lastig. Ik weet hoe ik moet beginnen en hoe ik het een beetje op gang moet houden. Om dit zo te krijgen, schrijf ik elke dag. Zo heb ik er een routine van gemaakt. Is het mogelijk om zoiets met jouw taken te doen?  

Hou het fun! 

In de vakantie doen we de dingen die we leuk vinden, daar krijgen we energie van. Als we aan het werk zijn, vergeten we soms om het leuk te houden. Wat zijn de leuke kanten van je werk? Waar krijg je energie van? Vorig jaar hoorde ik nog een cursiste verzuchten: ‘Door de drukte ben ik vergeten de leuke dingen van mijn werk te doen en ervan te genieten.’ Dat gebeurt echt vaker dan we denken. Zo bezig met het afmaken van taken, het halen van deadlines, het wegstrepen van acties dat we vergeten waarom we het ooit zijn gaan doen.   

Vraag jezelf dus geregeld af: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dat wat ik echt leuk vind veel kan doen? Want daar krijg je energie van en met energie ben je productiever. Hou de vakantiespirit vast: geniet van het leven, werken kan echt leuk zijn. 

Lees meer interessante blog artikelen

Mis niks van de laatste inzichten, kennis & updates

Vrije tijd in je inbox!