To do, don’t, done!

Als je weet wat je moet doen, kun je je tijd daarop indelen. Dat is het idee achter het inplannen van je to-do-lijst.


Als je weet wat je moet doen, kun je je tijd daarop indelen. Dat is het idee achter het inplannen van je to-do-lijst. En ineens zie je dan dat je uren, dagen of soms weken te kort komt om het allemaal uit te kunnen voeren... Kijk dan naar je prioriteiten en maak deze leidend bij je werkindeling. 

Niet doen 
Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld de vier D’s (Do, Date Activate, Delegate  of Dump), maar nu zag ik bij Tom Peters een leuke andere oplossing: Maak naast je To do-lijst een To don’t Lijst. ‘Wat zijn de zaken die ik echt niet ga doen: Ik ga geen mail checken in de ochtend, ik ga geen lunchtijd inleveren om een vergadering bij te wonen, ik mag niet gestoord worden tussen 10 en 12’. 

Instrument kiezen 
Klinkt dit idee bekend? Natuurlijk, want het lijkt ook op hoe wij onze spobilo’s (spontane binnenlopers) behandelen en prioriteiten stellen. Maar soms werkt het om een ander instrument te gebruiken om de baas te worden over je eigen tijd. En het maakt natuurlijk niet uit hoe je dat wordt, als je het maar wordt. 

Op het moment dat je je tijd goed indeelt, word je beloond. Omdat je dingen afkrijgt. Niks is leuker dan dingen kunnen afvinken. En om dat dan bij te houden bestaan zelfs onlinetools, die je Done-lijstje bijhouden.  

Zelf beslissen 
Waarom zou je alles in lijstjes vangen? Ik ben meer een voorstander van het inplannen en overzichtelijk houden, dan het afvinken. Maar waar ik vooral van ben, is het zorgen voor autonomie. Het zelf kunnen inrichten van hoe je werkt en wanneer je wat doet. Dat dit binnen de grenzen van je werkomstandigheden voor iedereen anders is, klopt, maar uit mijn ervaring is het overal mogelijk.  

Want productiviteit wordt overal en door iedereen gewaardeerd. En waardering is een andere belangrijke poot van prettig kunnen werken. Dus vink of plan, maar wees de baas over je eigen werkzaamheden.  

Kun je daarbij nog een beetje hulp gebruiken? Kom dan naar de Open sessie op 23 maart in Rotterdam! Er zijn nog enkele plekken vrij.  

Lees meer interessante blog artikelen

Mis niks van de laatste inzichten, kennis & updates

Vrije tijd in je inbox!