Hoe de baas over je eigen tijd worden?

Leiding nemen over je tijd klinkt moeilijker dan het echt is. Afspraken plannen we continu in onze agenda’s. De kunst is afspraken met jezelf te maken.


Leiding nemen over je tijd. Het klinkt vaak moeilijker dan het echt is. Het is namelijk een afspraak maken, met jezelf en met je collega’s. Afspraken plannen we continu in onze agenda’s, dat is geen kunst. De kunst is afspraken met jezelf te maken. Tijdens die ‘afspraken met jezelf’, blok je tijd om echt aan een klus te werken waar je even voor moet zitten, over na moet denken en geconcentreerd mee bezig moet kunnen zijn. 

If you don’t have time to read this, read it twice...

Bij Google stuurde het hoofd Marketing Jeremiah Dillon, enige tijd geleden een mail aan zijn team met dezelfde strekking en de slimme titel: ‘If you don’t have time to read this, read it twice...’. Hij legt uit dat ze ‘makers’ zijn en hun tijd niet in teveel blokjes moeten opknippen van afspraken, vergaderingen om daar tussendoor nog wat voor zichzelf te kunnen uitvoeren in het half uurtje dat overschiet. Omdat je om echt iets te kunnen ‘maken’, je focus moet hebben.  

Dat lukt niet als je net uit het ene komt rollen en zo weer door moet met het andere. Focus krijg je door tijd te maken, ruimte te creëren om na te denken.     

One Googler's take on managing your time 

 

Prioriteiten vastleggen in tijd 

Leg je aandacht bij wat echt belangrijk is. Beslis wat dat is en bepaal zo je leiderschap over je tijd en de invulling daarvan. Voor deze prioriteit, dit plan, stuk, idee, nieuw concept reserveer je in je agenda tijd. Me-time noemt meneer Dillon dat, je kunt het ook prioriteittijd of uitwerktijd noemen, of het de naam geven van het project waar je aan werkt. Als je maar duidelijk afspreekt met je collega’s dat die tijd, tijd is waarop je geen andere afspraken maakt, vragen of telefoontjes kunt beantwoorden. 

Claim de productieve uren 

Stap uit de tredmolen die je werk kan zijn geworden. Wordt de baas over je uren en bewaak de uren waarop je het productiefst bent, de ochtenden en de dagen in het midden van de week. Plan je vergaderingen op de andere dagen, maar wees ook kritisch: ben je bij al die vergaderingen wel nodig. Bespreek dit dan ook. 

Stuur je leidinggevende 

Heb je het idee dat alles al vastligt wat je moet doen of bepaalt wordt door je leidinggevende? Ook dan kun je de leiding nemen over je tijd. Als jij aangeeft wat je plannen en mogelijkheden zijn en dit binnen je agenda duidelijk kunt maken zijn er weinig managers die daar bezwaar tegen maken. Zeker niet als je de oplossing ook al voor ze hebt. Dus zelfs binnen een beperkte ruimte, kun jij ervoor zorgen dat je zelf controle houdt op wat je doet en wanneer. En geloof me daar wordt je echt vrolijker van... 

Als je binnen je team hierover afspraken maakt, werkt dat het allerbeste. Een incompany training bijvoorbeeld werkt super goed. Neem contact met me op als je hierover wilt weten. 

 

Photo by Malvestida Magazine on Unsplash

Lees meer interessante blog artikelen

Mis niks van de laatste inzichten, kennis & updates

Vrije tijd in je inbox!